Bitcoin

Bitcoin skaper ofte overskrifter i aviser og magasiner. Men med mindre du er interessert i kryptovalutaer, flyr det sannsynligvis rett over hodet på deg. Så hvorfor er bitcoin så ofte i nyhetene, og hvorfor bør du bry deg? Bitcoin er av mange sett på som finansverdenens fremtid, og kan få en stor innvirkning på lommeboken vår.

Hvem oppfant Bitcoin?

Bitcoin ble oppfunnet av en anonym person under pseudonymet Satoshi Nakamoto. I oktober 2008 publiserte Nakamoto et skrift om bitcoins underliggende teknologi og sirkulerte det gjennom det kryptografiske samfunnet. I 2009 fullførte Nakamoto bitcoin-programvaren til bitcoin-koden og inviterte andre fra åpne kilder til å bidra. Bitcoin ble så utviklet i et desentralisert nettverk januar 2009.

I henhold til offentlige registre eier Nakamoto bitcoin til en verdi av over 40 milliarder dollar, noe som gjør ham til en av de rikeste i verden. Ingen vet hvem Satoshi Nakamoto egentlig er. Mange journalister har prøvd å finne identiteten til denne personen, men foreløpig uten hell. Noen har til og med hevdet at Satoshi Nakamoto er en tidsreisende fra fremtiden. Det som ikke er oppe til diskusjon er at Satoshi Nakamoto har revolusjonert begrepet penger og løst mange av problemene som oppstår med tradisjonell valuta.

Problemet med den tradisjonelle valutaen

Vi vet alle hvordan vi kan ta ut penger fra en minibank og kjøpe en is ved hjelp av kontanter. Men ikke mange av oss vet hvorfor disse transaksjonene faktisk fungerer. Hvorfor godtar alle at kort av plast og penger i form av et papir har noen verdi? Tradisjonelt sett var valuta forbundet til en fysisk vare, som for eksempel gull.

I år 1900 kunne for eksempel enhver eier av amerikansk valuta gå til regjeringen og veksle det mot tilsvarende verdi i gull. Dette systemet tok slutt i 1971, da den amerikanske dollaren ble flat valuta. Det betyr at den ikke har noen egenverdi. De siste tiårene har alle verdens store valutaer blitt konvertert til dette systemet. Valutaens verdi bestemmes av tilbud og etterspørsel og opprettholdes av en tillit til økonomien.

Hvert lands regjering kan fremme økonomisk stabilitet ved forskjellige aspekter som likviditet, kredittforsyning og renter. Det kan også føre til at det trykkes mer penger enn det burde og forårsake hyperinflasjon. Et annet problem med flat valuta er at systemet er sentralisert og krever mye regulering. Enhver transaksjon må tilrettelegges av et finansorgan, som for eksempel en bank, for å sikre at alt går riktig for seg. Dette er grunnen til at du ofte må betale et gebyr når du går til en minibank som ikke tilhører banken din.

Hvordan bitcoin løser problemer med sentralisert valuta

Bitcoin tar sikte på å løse problemene som er knyttet til flat valuta. Bitcoin lar deg overføre penger til hvem som helst innen få sekunder og med minimale gebyrer. Dette er mulig fordi bitcoin-systemet er desentralisert.

Bitcoin en distribuert av en desentralisert hovedbok, en samling av finansielle kontoer der alle finansielle transaksjoner blir registrert. Denne hovedboken er implementert gjennom en teknologi kjent som blokkjede. Hver blokk på blokkjeden representerer en rekke transaksjoner. Når nok transaksjoner er utført, er blokken fullført og kan ikke endres.

Ved hjelp av den offentlige hovedboken tar bitcoin sikte på å løse en rekke problemer:

  • Desentralisering: Den mest avgjørende funksjonen i bitcoin er at den er desentralisert. En enkelt autoritet eller person ikke kan kontrollere den. Koden for programvaren er åpen og vedlikeholdes av frivillige. Systemet drives av et åpent nettverk av datamaskiner som er spredt over hele verden. Hvem som helst kan bidra.
  • Anonymitet: I motsetning til andre og mer tradisjonelle finansielle systemer trenger ikke bitcoin programvare å kjenne identiteten din. Identiteten er bitcoin-adressen din. Å gjennomføre finansielle transaksjoner avhenger bare av om du har tilstrekkelige midler på kontoen din.
  • Uforanderlighet: Bitcoin-nettverket og den underliggende blokkjeden er uforanderlig. Når en transaksjon først er fullført, kan det ikke reverseres. Denne uforanderligheten sikrer at personen som pengene ble sendt til mottar dem.
  • Begrenset tilgang: Tradisjonell fiat valuta har ubegrensede forsyninger, siden banker med staten i ryggen i utgangspunktet kan trykke opp så mange penger de vil. Antall bitcoin som noensinne kan produseres er begrenset til 21 millioner. Verdien av valutaen bestemmes av etterspørsel og den fordelen som folk ser i den.

Bitcoin-protokollen

La oss ta et lite dypdykk for å forstå hvordan den underliggende teknologien til bitcoin fungerer. For å gjøre dette må vi se på problemene med å bygge et desentralisert valutasystem og hvordan bitcoin-systemet løser dette.

Når du går til en bank for å gjøre en transaksjon må du identifisere deg selv. Disse mekanismene på plass slik at bare du kan ta ut eller overføre penger du selv eier. Hvis noen prøver å etterligne deg, vil de bli tatt.

Som tidligere forklart ovenfor bruker bitcoin en offentlig hovedbok der alle registrerer transaksjonene sine. Men hva hindrer folk i å legge til falske transaksjoner som gagner dem? Kunne ikke for eksempel Knut bare notere i hovedboken at Lillian har sendt ham penger?

Digital signatur

For å forhindre slik svindel sendes transaksjoner til nettverket sammen med en digital signatur. En digital signatur sikrer at den valgte avsenderen har sendt meldingen. Meldingen kan ikke bli tuklet med. Denne digitale signaturen er opprettet ved hjelp av en asymmetrisk kryptografisk hash-funksjon.

Hashing bruker en algoritme som irreversibelt konverterer en inngang til en unik utgang med fast lengde. Bitcoins hashing algoritme er SHA256, som betyr at utgangen har 256 binære tallverdier. Du kan tenke på hashing som en matematisk formel der du kan konvertere en inngangsverdi til en utgangsverdi. Når det er gitt en utgangsverdi, er det praktisk talt umulig å finne ut inngangsverdien som brukes for å få det tilsvarende resultatet.

For å lage et bilde på dette kan vi tenke oss at vi baker et brød. Inngangen er mel, gjær, vann osv. Utgangen er det ferdige brødet. Algoritmen er ovnen som gjør råvarene til det ferdige brødet. Når du først har bakt brødet er det umulig å gjøre det til råvarene igjen. Det er også umulig å bestemme nøyaktig hva råvarene er og hvor mye som blir brukt av hver av dem.

Kryptering

For å lage en digital signatur må meldingen som sendes til nettverket først hashes, og deretter må hasjen krypteres. Typen kryptering som brukes av bitcoin er kjent som asymmetrisk kryptering. Dette en form for kryptering som er kjent som offentlige og private nøkler.

Asymmetrisk kryptering fungerer fordi hver enkelt person har en offentlig og privat nøkkel som samsvarer med hverandre. Du kan bruke de offentlige og private nøklene hver for seg for å kryptere en melding, men du trenger begge for å dekryptere den. Hvis du krypterer med en offentlig nøkkel må den dekrypteres med en privat nøkkel og omvendt. Den private nøkkelen tilhører kun en person, og ingen andre har tilgang til den. Derimot kan du gi hvem som helst den offentlige nøkkelen din.

Med bitcoin er ikke målet å sende en privat melding, for hovedboken er offentlig. Ikke desto mindre sikrer asymmetrisk kryptering fortsatt at meldingen faktisk ble sendt av personen du tror den er fra uten at den har blitt manipulert.

Lagring av informasjon

Et annet potensielt problem med et desentralisert nettverk som bitcoin er lagring. Hvor kan historikk over transaksjoner og saldo lagres?

I konvensjonelle sentraliserte systemer er det som kjent finansinstitusjoner som lagrer all data. Selv om disse dataene skal være svært sikre, har hackere allikevel fått tilgang til denne informasjonen ved flere anledninger. Bitcoin-systemet har ingen enkelt myndighet som kontrollerer dataene. I stedet er all informasjon offentlig.

Bitcoin gjør dette ved å benytte et peer-to-peer-nettverk. Dataene distribueres til tusenvis av deltakende datamaskiner som er koblet via internett, kjent som noder. Hver node har tilgang til hovedboken som blir oppdatert hver gang en ny blokk blir lagt til. Disse transaksjonene utføres i henhold til et sett med regler, kjent som Bitcoin-protokollen.

Hvordan gjennomføre en transaksjon

Før du gjør en transaksjon må det bekreftes at du eier minst en bitcoin. Det finnes ingen oppføring i blokkjeden der du kan se hvor mye valuta en person har. I stedet blir saldoen avledet ved å beregne alle tidligere transaksjoner. Dette er kjent som transaksjonskjeden.

Når du laster ned programvaren til bitcoin, vil du motta du en komplett kopi av transaksjonskjeden. Det er derfor nedlastning kan ta veldig lang tid. Når du har fått denne kjeden er det enkelt å fastslå saldo. Når det er bekreftet at du eier eier nok bitcoin til å gjennomføre en transaksjon, er neste trinn å kringkaste transaksjonsmeldingen. Denne meldingen inneholder både avsenderens og mottakerens adresse, avsenderens digitale signatur og beløpet som overføres.

Miners

Før transaksjonen blir utført, blir den lagt til i en gruppe med ubekreftede transaksjoner. Dette er kjent som en mempool. Derfra blir den plukket opp av miners. Miners er i utgangspunktet meglere som validerer transaksjoner. Når transaksjonen er validert, legges den til den nyeste blokken. En blokk har en fast størrelse, så det må opprettes en ny blokk etter et visst antall transaksjoner. Den nåværende blokken er knyttet til den forrige blokken og danner en blokkjede.

Miners står vanligvis fritt til å velge eller droppe de transaksjonene de ønsker. For å stimulere dem til å velge din, kan du betale dem en liten del av transaksjonen. Dette bør imidlertid ikke sees på som nødvendig, siden miners også har en annen inspirasjon for å lage blokker, kjent som en blokkbelønning.

Hver gang en ny blokk legges til i kjeden, belønnes mineren som sender den med en ny bitcoin. Det nøyaktige beløpet har endret seg over tid og avtar etter hvert som nettverket vokser. Når transaksjonen blir en del av blokkjeden, blir den offisielt gjennomført.

Hvordan validere blokker

Nå vet vi at nylig bekreftede transaksjoner blir lagt til en blokk, som deretter blir lagt til den eksisterende blokkjeden. Men hvordan vet vi at de nye transaksjonene er legitime? En miner må utføre en såkalt proof-of-work, eller konsensusmekanisme. For å bevise at blokkjeden er riktig, må miners løse et matematisk problem som er veldig komplekst.

I hovedsak er proof-of-work-konseptet den mest pålitelige versjonen av hovedboken med mest beregningsarbeid nedlagt i seg. Proof-of-work krever at dataene er vanskelige og tidkrevende å lage, men enkle og raske å validere. Dette gjøres ved hjelp av hashing-teknikken. En hash blir som nevnt opprettet ved å utføre en algoritme på en inngang for å generere en fast utgang. Denne prosessen legger ikke bare nye blokker legges til kjeden. Det utfører også en annen viktig funksjon, som er å sikre sikkerheten og integriteten til hele systemet. I følge Bitcoin-protokollen skal hele prosessen ta omtrent 10 minutter.

Hvordan bruke Bitcoin

Det er mange måter å bruke bitcoin på, men alle involverer i utgangspunktet de tre samme trinnene for å utføre prosessen. Anskaffe bitcoin, administrere lommeboken din og bytte bitcoin mot varer og tjenester. La oss se på disse trinnene:

  1. Anskaffe bitcoin
  2. Administrere lommeboken din
  3. Bytte bitcoin mot varer og tjeneste

Anskaffe bitcoin

Foruten mining av bitcoin kan du kjøpe den. Dette kan gjøres gjennom en online utveksling eller ved å foreta en OTC-transaksjon, (Over The Counter). OTC-transaksjoner gjøres ved å handle med en annen person, vanligvis en megler som styrer forhandlinger. Dette er den foretrukne metoden for de som ønsker å kjøpe betydelige summer med bitcoin. Dette fordi børser ikke har likviditet til å legge til rette for store transaksjoner.

For den vanlige bitcoin-brukeren er Coinbase, Coinmama eller itBit sikre og enkle måter å skaffe bitcoin på. For å unngå kostnader er det best å kjøpe bitcoin i ditt eget i land, som vanligvis er direkte integrert med lokale banker. Utvekslingen er enkel å navigere. Du bare går til nettstedet og følger påmeldingsinstruksjonene. Da kan du kan komme i gang med kjøp av bitcoin med det samme.

Det som er viktig å merke seg er at de fleste utvekslinger krever personlig informasjon som navn, e-postadresse og telefonnummer. Hvis du bruker kredittkort eller bankoverføring for å kjøpe bitcoin, vil disse også vise denne informasjonen. Dette er det punktet i prosessen du kan miste anonymiteten din.

Administrere lommeboken din

Når du får utstedt en bitcoin-adresse vil du motta en privat nøkkel. I bitcoin-nettverket betyr det å eie bitcoin ganske enkelt å ha en adresse og en privat nøkkel. Denne private nøkkelen lar deg kryptere digitale signaturer. Uten en privat nøkkel har du ingen tilgang til bitcoin og ingen måte å bevise at den tilhører deg. Derfor må du oppbevare den på et så sikkert sted som mulig.

Å miste nøkkelen er som å miste bitcoin. Hvis du mister din private nøkkel kan du ikke gjenopprette bitcoin. Hvis noen andre får tak i den private nøkkelen din kan vedkommende ta ut all bitcoin som tilhører deg.

For å holde nøkkelen trygg er et av alternativ er å lagre beholdningen din offline. Lagring av privatnøkkel på en ekstern USB-disk sikrer at ingen kan stjele informasjonen din. Men hvis du mister denne disken eller noen klarer å stjele den, vel, lykke til.

Et annet alternativ er å lagre bitcoin hos en tredjepartsleverandør som tilbyr en bitcoin lommebok. Dette er en type programvare som lagrer adressene og nøkkelparet for alle bitcoin-transaksjonene dine. Imidlertid har det vært et økende antallet angrep rettet mot kryptobørs, så ekspertene anbefaler at du lagrer nøklene offline.

Transaksjoner ved hjelp av bitcoin

Å gjøre en transaksjon ved hjelp av bitcoin er veldig enkelt. Hvis du har en bestemt person du vil sende penger til, trenger du bare bitcoin-adressen deres som du skriver inn i bitcoin-klienten din. Hvis personen du sender penger til bruker samme klient som deg, må du ofte oppgi e-postadressen som de koblet kontoen til.

Nettbaserte bedrifter som godtar bitcoin har vanligvis en knapp du klikker på som automatisk fører deg til lommeboken din, slik at du kan foreta betalingen derfra. For lommebøker installert på mobile enheter får du gjerne en QR-kode som skannes med telefonen.

Hvordan tjene penger på kryptovaluta

Blokkjede-teknologien er helt ny, og det er mange muligheter til å tjene penger på den. Det er i utgangspunktet to måter du kan gjøre det på. Gjennom mining og investering.

Mining

Mining er en sen, men sikker metode å tjene penger på bitcoin og andre kryptovalutaer. Når det gjelder bitcoin, er det to typer belønninger – en som mottas for å legge til en ny blokk, og den andre for å plukke opp en bestemt transaksjon. De ulike kryptovalutaene har forskjellige mekanismer for å betale miners. Noen betaler kanskje bare for transaksjonsgebyrer, mens andre stimulerer miners med forskjellige gulrøtter.

For mer seriøse miners finnes det spesialisert maskinvare tilgjengelig med høye hash-rater som vil gi mineren bedre odds for å løse en blokk. En ASIC er den generelle betegnelsen som brukes for en slik enhet. Med kombinasjonen av en ASIC og billig strøm kan det være lønnsomt å jobbe som miner. Du kan enten være en enkelt miner eller som en del av en gruppe som deler CPU. Sistnevnte er kjent som et mining pool, og er en god ide for de uten store harddisker.

Investere i kryptovaluta

En direkte investering er en rask, men risikabel måte å tjene penger på. Hvis du ikke har tid eller ressurser til mining, kan du ganske enkelt kjøpe kryptovalutaen. Bitcoin har vist forbløffende avkastning de siste årene, og har fanget oppmerksomheten til alle typer investorer.

Er bitcoin lovlig?

Med den økende populariteten har kryptovaluta generelt fanget oppmerksomheten fra både myndigheter og finansielle reguleringsorganer. I motsetning til forfalsket fiat valuta som er ulovlig, er bitcoin i seg selv lovlig i de fleste land. På grunn av bitcoins anonyme og uregulerte natur har mange regjeringer imidlertid satt begrensninger for bruken av den. Noen bekymrer seg for at kryptovalutaer vil føre til tap av regjeringens økonomiske kontroll.

De fleste land har ikke klare lover angående bruk av kryptovalutaer. Dette gjør at folk ofte er forvirret med hensyn til statusen. Derfor er det best å sjekke regler angående bitcoins lovlighet i eget land, og huske på at disse lovene kan forandres. Angående skatter har Skatteetaten slått fast at det ikke skal tillegges merverdiavgift ved salg og kjøp av bitcoin i Norge. Virtuell valuta anses som et formuesobjekt. Dette betyr at gevinster skal beskattes på vanlig måte.

Den mørke siden av bitcoin

Selv om bitcoin har mange fordeler er noen av advarslene fra myndighetene ikke helt ubegrunnede. Dette er fordi kriminelle elementer søker å dra nytte av all spenningen og mediahypen rundt bitcoin. For eksempel er det nettkriminelle som lover astronomisk avkastning på investeringer. Først etter at pengene har forsvunnet innser folk at de har blitt lurt. Regjeringer rundt om i verden kjører derfor bevissthetskampanjer som råder folk til å være skeptiske og investere forsiktig.

Q&A

Hva er Bitcoin?

Bitcoin er et peer-to-peer-nettverk som alle kan delta i. Det gjør det mulig å lagre verdi over tid og overføre denne verdien til noen andre når som helst uten behov for en tredjepart. Den har en fast og gjennomsiktig inflasjonsplan som ikke kan forandres, som vanlige penger.

Hvordan virker det?

Du sender en transaksjon fra lommeboken som mottas av tusenvis av nettverksdeltakere som forteller hverandre at du vil sende bitcoin til noen. Transaksjonen blir sett av en miner som dedikerer datakraft til å gruppere transaksjon din i en blokk sammen med mange andre transaksjoner. Når transaksjon er trygt i en blokk vil mottakeren ha tilsvarende mengde bitcoin i lommeboken sin.

Er Bitcoin anonym?

På nettverksnivå er ikke bitcoins merket til noen offentlig identitet. Protokollen kjenner bare til et hav av bokstaver og tall kjent som en adresse. Bitcoins hovedbok er fullstendig offentlig, så det kan være mulig å spore kjente offentlige enheter over et nettverk.

Hvor mange bitcoins finns det?

I skrivende stund er det litt over 18 millioner bitcoins som er utvunnet. Det vil bare være 21 millioner tilsammen, og den siste vil bli utvunnet rundt år 2140. Hver bitcoin kan deles inn i 100 millioner Satoshis.

Kryptovaluta generelt er svært ustabilt. Bare fordi verdien av bitcoin har økt voldsomt tidligere, er det ingen garanti for at den vil fortsette å gjøre det i fremtiden. Rådet er som alltid å ikke investere mer enn du har råd til å tape. Det er ikke alltid verdt å satse en stor del av dine hardt opptjente penger i håp om god avkastning.