Cardano (ADA)

Det blir mer og mer snakk om kryptovaluta, desentralisering og blokkjede-teknologi. Og i takt med at interessen for dette øker, dukker det opp nye, spennende mynter og plattformer du kan bruke og investere i. En av de som har vært på markedet en stund er Cardano, og i denne artikkelen får du informasjonen du trenger for å ha kunnskap nok til at du vil kunne ta et valg i forhold til om dette er det riktige valget for deg. Og hvis du ikke vil investere, men bare er nysgjerrig, er dette artikkelen for deg.

Hva er Cardano?

Når det kommer til kryptovaluta er det et par elementer som er hel elementære. Det ene er myntene selv. Det andre er plattformene. Og det tredje er selve blokkjede-teknologiene. Når man ser på andre typer kryptovaluta, kan man se at for eksempel Bitcoin, bare er fokusert på kryptovalutaen, altså myntene, mens for eksempel Ethereum, er fokusert både på myntene og det å utnytte blokkjede-teknologien i form av å fungere som en plattform som andre mynter også kan bruke.

Cardano er en tredjegenerasjons-plattform som fokuserer på en desentralisert proof-of-stake  blokkjede-plattform, og ønsker å være et mer effektivt alternativ til proof-of-work nettverk. En av grunnene til at de vil tilby noe annet enn den tradisjonelle PoW strukturen, er at det at det kan hindre vekst fordi det er dyrt og energikrevende, i tillegg til at transaksjonene er tregere.

En av de som var med på å etablere Ethereum, som er en av plattformene som bruker PoW strukture, var Charles Hoskinson. Han var veldig klar over hvilke utfordringer det ville gi å bruke denne protokollen, og begynte derfor å utvikle Cardano og mynten ADA i 2015, før den ble lansert i 2015, som er alternativ til denne strukturen.

Kan du mine ADA kryptovaluta?

Når det kommer til kryptovaluta, deler man dem ofte inn i to forskjellige kategorier. Den ene kategorien er kryptovaluta du kan mine, altså mynter der du kan løse oppgaver og tjene mynter. Og den andre er kategorien av kryptovaluta du ikke kan mine, altså mynter du bare kan kjøpe og eventuelt bytte deg til, men ikke løse oppgaver for å få. Og Cardano (ADA) ligger i kategorien av kryptovaluta du kan mine.

Det å mine kryptovaluta er noe du helt sikkert har hørt om. Men det som overrasker mange er at det faktisk er utrolig energikrevende, og ikke minst dyrt, å mine. Når man miner gjennom proof-of-work protokollen, bruker man enormt mye energi, og dette er dyrt både for de som miner og for plattformen – og er noe av grunnen til at mange plattformer, som både Ethereum og Cardano ønsker å bevege seg bort fra og etablere andre måter å mine på i stedet for.

For Cardano dreier det seg her om proof-of-stake i stedet for, og her er det primært snakk om at man blant annet tar del i transaksjoner og produksjonen av nye blocks, og jo høyere innsats (stake), jo høyere utbytte kan man på. Det er forskjellige måter å gjøre dette på, så hvis det er noe man har lyst til, er det smart å lese seg opp og sette seg godt inn i dette, sånn at man kan finne den beste løsningen for deg.

Hvordan kan du bruke Cardano?

Det å investere i kryptovaluta er noe mange gjør på grunn av den svært volatile naturen til kryptovaluta. Dette vil kort fortalt bety at prisene svinger ekstremt fort og ofte mye, noe som både betyr at man kan tape mye penger på kort tid, men det betyr også at man kan tjene mye penger på kort tid. Men kryptovaluta er jo utviklet til å brukes, ikke bare lagres på kryptolommebøker.

Ofte har de forskjellige plattformene forskjellige produkter, og disse produktene har forskjellige funksjoner mann som bruker, eller eier, av disse produktene kan benytte seg av. Når det kommer til Cardano er det primært tre produkter, bortsett fra mynten ADA. Disse tre produktene er følgende:

  • Atala PRISM: dette produktet omtales som et “identity management tool” og kan brukes til å for eksempel gi tilgang til forskjellige tjenester. Dette kan for være å åpne en bankkonto eller å søke om støtte fra staten, eller andre tjenester innenfor lignende kategorier. Det at dette skjer på desentraliserte nettverk, er noe som gjør at mange anser disse som tryggere løsninger enn noen av de vi benytter oss av.
  • Atala SCAN: dette produktet gjør det enklere og tryggere å følge et produkt gjennom leveringskjeden.
  • Stala Trace: dette produktet gjør det også enklere og tryggere å følge et produkt gjennom leveringskjeden.
  • I tillegg til disse tre produktene er det verdt å nevne at Cardano også utvikler en “smart contract”-plattform som har som ambisjon å fungere som en trygg og ikke minst stabil plattform der man for eksempel kan utvikle storskala utvikling av desentraliserte apper, noe som mange synes er svært interessant.

Primært har Cardano fokus på å utvikle produktet sitt som plattformen er, og gjøre det mulig å utrvikle for eksempel desentraliserte apper på blokkjeden deres. De har mange prosjekter på gang, og i motsetning til for eksempel Bitcoin, som bare har fokus på en ting, nemlig mynten sin, har plattformer som Cardano et mye bredere spekter å spille på, noe som gjør det til en spennende kryptovaluta å følge med på.

I det hele tatt kan man si at plattformer som denne er interessante å følge med på, fordi det er så mange potensielle elementer for suksess og ikke minst forbedring av eksisterende systemer. Dette er en spennende del av krypto-verdenen det blir snakket mye mindre om enn verdien av myntene, som oftest er det vi hører om i media. Det å følge med på utviklingen av disse plattformen gir deg en mye større forståelse for krypto-markedet som helhet, og er noe som anbefales hvis du har lyst til å bli en del av det som investor, fordi det gir deg en helt annen type innsikt i hvordan, og hvorfor, ting fungerer som det gjør.

Hvordan kjøper jeg Cardano?

Cardano har vokst seg til å bli en av de største kryptovalutaene på markedet, så det er mange som lurer på hvordan man kan kjøpe Cardano. I det hele tatt er det svært populært å investere i kryptovaluta, og det er mange som investerer for aller første gang som velger kryptovaluta. Det er heldigvis veldig enkelt å kjøpe Cardano, selv om man aldri har investert før, og derfor er dette en enkel inngang på markedet hvis man bestemmer seg for at kryptovaluta er den riktige investeringen for den porteføljen man bygger. Nysgjerrig på hvor du skal starte?

Sånn kommer du i gang:

  • Velg hvilken plattform du vil bruke. Dette punktet er veldig viktig! Tenk på priser og gebyrer, hvilke funksjoner du du synes er viktige og hvilke funksjoner du får på de forskjellige plattformene og ikke minst hvilke mynter du kan kjøpe de forskjellige stedene. Hvis du vil kjøpe Cardano (ADA), må du sikre deg at den selges på plattformen du velger.
  • Opprett en profil på plattformen. Heretter setter du inn penger, sånn at du kan kjøpe fra profilen din. Du må mest sannsynlig også verifisere profilen din før du kan bruke den, og dette er et ekstra lag sikkerhet som er lagt inn, og skal beskytte deg og investeringene dine.
  • Finn den valutaen du har lyst til å investere i, velg hvor mye du vil kjøpe for og kjøp ADA – superenkelt!

Det er faktisk så enkelt. Dette overrasker mange, for det å begynne å investere høres komplisert ut, men det er det heldigvis ikke. Noe av det viktigste er som sagt å velge den riktige plattformen for deg, og ikke minst å kun investere det du har råd til å tape, noe som gjelder uansett hvilke aksjer du kjøper, men spesielt for kryptovaluta. Dette er fordi kryptovaluta er svært volatil, så det er vanskelig å gjøre sikre investeringer fordi kursen svinger mer (både ned og opp) enn andre typer aksjer. Dette er det noen investorer som liker og andre som ikke liker, så ta stilling til hva du faktisk vil og ikke hva andre gjør.

Hvordan oppbevarer man kryptovaluta?

Når man snakker om kryptovaluta, kan man nesten ikke unngå å snakke om hvordan man skal oppbevare denne valutaen. Fordi kryptovaluta er en digital valuta, føles det for mange fremmed å skulle forholde seg til denne verdien. For selv om vi alle sammen har penger i banken, så er dette penger vi kan bruke, ta ut i en minibank, eller på andre måter gjøre mye mer fysiske. Og selv om det kommer flere og flere bruksområder for kryptovaluta på nettet, er det likevel ganske forskjellig fra andre måter å oppbevare og bruke valuta på.

Når det kommer til oppbevaringen, er det viktig å understreke at dette er noe som må gjøres med fokus på sikkerheten. På grunn av den ofte høye verdien til kryptovaluta, er det nemlig risiko for hacking, og dette er jo noe man eller helst vil unngå. Derfor har det blitt utviklet kryptolommebøker man kan bruke til å oppbevare dem, og dette er absolutt den beste løsningen hvis man ønsker å beskytte valutaen sin.