Dogecoin (DOGE)

Når det kommer til kryptovaluta, er det noen navn alle kjenner, og et av disse navnene er Dogecoin. Dette er nemlig en av de største og ikke minst mest populære myntene, sammen med mynter som Bitcoin og Ethereum. Men dette er ikke den eneste grunnen til at du mest sannsynlig har hørt om Dogecoin. Det er nemlig også en mynt som har vært på markedet lenger enn mange av de myntene som er på markedet i dag, noe som Dogecoin også har til felles med mynter Bitcoin og Ethereum. Men her mynt er unik, og derfor skal du i denne artikkelen få vite mer om akkurat Dogecoin.

Hva er Dogecoin?

Dogecoin er en svært populær kryptovaluta.

Dette er de viktigste elementene:

 • Dogecoin er en open-source kryptovaluta som ble lansert i 2013 av Jackson Palmer og Billy Marcus.
 • Digecoin ble egentlig startet litt på tull, og var basert på en populær meme med en Shiba Inu, som er en Japansk jakthund.
 • Dogecoin er basert på Litecoin, og bruker den samme metoden som de gjør, nemlig proof-of-work-teknologi, som er en svært energikrevende løsning.
 • Dogecoin har av mange blitt sammenlignet med Shiba Inu, som er en mye yngre kryptovaluta, og mange ser dem som i direkte konkurranse med hverandre.
 • Dogecoin har mange lojale følgere.

Slik fungerer Dogecoin kryptovaluta

Når man vurderer å investere i en kryptovaluta, er det greit å vite litt mer om hvordan de fungerer og hva som ligger bak. For en kryptovaluta er ikke bare en kryptovaluta – det er nemlig stor forskjell på både hvordan de fungerer og hva ambisjonen og tanken bak de forskjellige myntene er. Noe av det som er litt unikt med Dogecoin er at mynten faktisk ble lansert litt på tull, men etter at den kom på markedet fikk den fort mange tilhengere.

Dette medførte blant annet at Dogecoin ble en del av boblen i 2017, som virkelig sendte verdien av Dogecoin og andre kryptovaluta til himmels. Men da denne bobla sprakk i 2018 mistet mynten, som de fleste andre kryptovaluta, mye av verdien sin, men på grunn av den sterke kjernen av tilhengere har den likevel klart seg bra. Mye av grunnen til dette er at de fikk snudd måten man bruker dem på, og har inntatt en helt ny arena, nemlig på sosiale medier og plattformer som for eksempel Twitter og Reddit.

Når man eier Dogecoin kan man enten bytte den til andre kryptovaluta, bruke den eller oppbevare den i en Dogecoin-lommebok. Man kan kjøpe og selge Dogecoin på stort sett alle plattformer som handler med kryptovaluta. Senere skal vi gå litt nærmere inn på akkurat hvordan dette vil kunne se ut, sånn at du vet akkurat hva du skal gjøre – hvis du bestemmer deg for at det å investere i Dogecoin er det riktige for deg.

Historien bak Dogecoin, begynnelsen

Når det kommer til kryptovaluta er det mange morsomme historier bak, og Dogecoin er en av de myntene som opprinnelig ble utviklet som en slags satirisk kommentar på at kryptovaluta begynte å bli så hypet. Mynten ble opprettet i 2013 an Jackson Palmer, som var en produktutvikler fra Sydney, Australia og beskrev seg selv som en skeptisk og analytisk observatør når det kom til denne nye teknologien som dukket opp i forbindelse med kryptovaluta – nemlig blokkjede-teknologi. Man kan nok egentlig si at han kanskje ikke tok sitt eget bidrag så seriøst og selvhøytidelig som andre utviklere har gjort, men etter å ha fått en veldig varm velkomst etter å ha blitt presentert, kjøpte han likevel domenet.

Men det er en annen figur som er viktig å nevne i historien bak Dogecoin, nemlig utvikleren Billy Marcus fra Oregon, USA som på daværende tidspunkt jobbet for IBM. Han ville være en del av å utvikle en kryptovaluta, men hadde ikke hatt særlig stor suksess med å promotere innsatsen sin. Men på grunn av den store interessen rundt Dogecoin kom han til slutt i kontakt med Palmer, og de to endte opp med å lage et samerbeid, der Marcus fikk lov til å utvikle programvaren bak det som endte med å bli Dogecoin.

Guttene baserte koden til Dogecoin på en annen valuta som heter Luckycoin, som igjen er basert på Litecoin. Dette er noe som er ganske typisk innenfor kryptovaluta, og Litecoin er en mynt som mange andre mynter er basert på. Dette ser man blant annet i form av at de er basert på proof-of-work-protokollen, som mange kryptovaluta bruker.

Hvordan kjøper jeg Dogecoin?

Det er enkelt å kjøpe både Dogecoin og andre kryptovaluta, uansett om du har erfaring med å investere eller ikke. For mange er det å investere i en kryptovaluta som for eksempel Dogecoin det første de gjør når de kommer inn på markedet, og noe av grunnen til dette er nok at det blir sett på som litt mer lavterskel og mer oversiktlig enn å for eksempel investere i fond eller andre aksjer. Kryptovaluta, som for eksempel Dogecoin, er derfor for mange den første investeringen de gjør – men heldigvis er det skikkelig enkelt.

Sånn kommer du i gang:

 • Velg hvilken plattform du vil bruke. Dette er kanskje en av de aler viktigste valgene du skal ta i prosessen, så bruk nok tid på dette. Her er det viktig å tenke på priser og gebyrer, hvilke funksjoner du får på de forskjellige plattformene og ikke minst hvilke mynter man kan kjøpe.
 • Opprett en profil på plattformen og sett inn penger, sånn at du kan kjøpe fra profilen din. Ofte skal profilen din også verifiseres i forhold til identiteten din. Dette kan virke skummelt for noen, men det er faktisk for å beskytte deg og verdiene du har på plattformen.
 • Finn den valutaen du har lyst til å investere i, velg hvilket beløp du har lyst til å bruke og kjøp Dogecoin.
 • Nå eier du Dogecoin.

Ofte stilte spørsmål om Dogecoin

Når det kommer til kryptovaluta generelt, er det mange som har spørsmål og Dogecoin er ikke et unntak fra dette. Derfor får du her svar på noen av de aller mest vanlige spørsmålene om Dogecoin, sånn at du kan få den kunnskapen du ønsker deg før du tar valget om du har lyst til å investere eller ikke.

 • Hvor kan jeg kjøpe Dogecoin? Hvis du har en konto på en plattform som handler med kryptovaluta, er det mest sannsynlig også mulig å kjøpe Dogecoin der. Dette kan du enkelt sjekke. De vanligste plattformene som for eksempel Coinbase, Binance and Kraken har alle Dogecoin som en del av de myntene man kan kjøpe. Hvis du ikke har en profil på en plattform enda, kan det lønne seg å dobbeltsjekke om man kan kjøpe Dogecoin der før du oppretter en profil – sånn at du ikke ved et uhell lager en profil på en plattform som ikke tilbyr Dogecoin. Dette gjelder uansett hvilken mynt du har lyst til å investere i, enten det er Dogecoin, Bicoin, Ethereum eller en annen mynt.
 • Hvor kan jeg bruke Dogecoin? Det er mange som lurer på hvor man kan bruke kryptovaluta og svaret er både enkelt og vanskelig på en gang. Du kan bruke Dogecoin alle steder som aksepterer den som betalingsmetode. Men det er litt vanskeligere å finne ut av hvor det er, men du kan finne guides på nettet der du kan se større oversikter over steder du kan bruke Dogecoin. Det er også mange som bruker Dogecoin til å gi tips til folk som lager innhold på plattformer som for eksempel Reddit og andre sosiale plattformer.
 • Er Dogecoin trygt? Det kortet svaret på dette er ja. Grunnen til dette er at Dogecoin er bygget på blokkjede-teknologi, akkurat som Bitcoin og andre kryptovaluta. Dette er en av de tryggeste teknologiene, fordi den er nesten umulig å hacke,
 • Er Dogecoin en god investering? Dette er et spørsmål som det er vanskelig å svare på, fordi om noe er en god investering eller ikke, handler like mye om din individuelle situasjon og muligheter og ikke bare om mynten selv. Men her er noen av de tingene som er smarte å tenke over hvis du skal vurdere om Dogecoin er en god investering for deg (og disse punktene gjelder uansett om du vil kjøpe Dogecoin eller en annen mynt).
  – Følg med på utviklingen av kursen, og ikke minst de elementene som kan være med på å påvirke kursen fremover. Dette betyr ikke at historisk kurs på noen måte kan si noe om fremtidig kurs, men det kan gi deg en idé om hva statusen er.
  – Bli kjent med markedet og hva som påvirker verdien på Dogecoin.
  – Se på hvordan Dogecoin passer inn i portfolioen din.
  – Se på hvordan Dogecoin passer for deg og din risikotoleranse.
  – Aldri invester mer enn du har råd til å tape – dette gjelder uansett hva du investerer i, men er spesielt viktig når det kommer til kryptovaluta fordi det er en svært volatil investering, og ligger på andre siden av skalaen når det kommer til risiko, sammenlignet med for eksempel det å investere i fond.
  – Les deg opp i stedet for å bare følge det andre gjør.