Ethereum

Det å investere i kryptovaluta er noe det blir snakket mer om enn noensinne før. Og selv om det er mange mynter på markedet, er det likevel noen som får mer tid i mediene. En av disse er Ethereum, som sammen med Bitcoin er en av de myntene som de aller fleste har hørt om. Men selv om du sikkert har hørt om dem, så betyr det ikke at du kanskje vet så mye om dem. Denne artikkelen er skrevet for å gi deg et grundig innblikk i Ethereum, sånn at du skal kunne ta et valg i forhold til om dette er en investering som passer din deg og din portefølje eller ikke.

Hva er Ethereum?

Kort fortalt er Ethereum en plattform som er bygget på blokkjedeteknologi. For eksempel bruker mange andre kryptovalutaer blokkjeden til Ethereum til sine mynter. Mynten Shiba Inu har for eksempel sitt økosystem på blokkjeden til Ethereum. Men det er ikke dette de fleste tenker på når de hører navnet Ethereum. De aller fleste tenker på dette som en kryptovaluta, også kjent under navnet ETH.

Den rollen Ethereum spiller som plattform for andre mynter, i tillegg til sin egen, gjør at det ikke er så rart at de aller fleste som er bare litt interessert i kryptovaluta har hørt om det. Men dette er ikke den eneste grunnen. For faktisk er Ethereum også den nest største når det kommer til markedsverdi, og ligger per januar 2022 bare under Bitcoin på listen over kryptovaluta, basert på hvilken markedsverdi de har.

Her er noen av hovedpunktene:

  • Ethereum er en blokkjede-plattform og er aller mest kjent for sin egen kryptovaluta ETH.
  • Bitcoin er den eneste mynten som ligger over Ethereum i markedsverdi.
  • Bitcoin og Ethereum er to mynter som har mange likheter, men er forskjellige på noen helt grunnleggende punkter, blant annet når det kommer til langsiktige visjoner og ikke minst begrensninger.

En kort innføring i historien bak Ethereum

Når det kommer til forskjellige kryptovaluta er det ikke alltid mulig å si hvem som har utviklet dem. Noen ganger vet man navnet på utvikleren, men kan ikke vite om dette er en gruppe eller et individ, og noen ganger går det bare rykter om hvem som har utviklet det. Men i dette tilfellet, så vet man faktisk hvem som har utviklet Ethereum.

Mannen bak Ethereum heter Vitalik Buterin, og er personen som blir sett på som den som har utviklet det originale konseptet og ikke minst publiserte den artikkelen, også kalt “white paper” som introduserte Ethereum for markedet i 2013. Plattformen ble senere lansert av Vitalik Buterin og partneren hans Joe Lubin, som også har grunnlagt blokkjede-programvaren ConsenSys. Disse to var noen av de aller første til å se på det fulle potensialet til blokkjede-teknologien. Før Ethereum ble lansert, var det nemlig aller mest fokus på hvordan blokkjede-teknologien kunne brukes til å trygt og sikkert handle med virtuell valuta.

Helt siden mynten ble lansert, har den opplevd stor popularitet, så det er ikke noen overraskelse å se at Ethereum har klatret til andreplassen på listen over hvilke kryptovaluta som har den høyeste markedsverdien. Det er bare Bitcoin som ligger høyere på listen enn Ethereum.

Ethereum vs. Bitcoin

Når det kommer til kryptovaluta, er det noen mynter man sammenligner oftere enn andre, og to av de som blir sammenlignet aller mest er Ethereum og Kryptovaluta. Dette er ikke så rart når man tenker på at de er de to største myntene på markedet, og til tross for at det er helt tydelige forskjeller mellom de to myntene har de også mye til felles som gjør det naturlig å sammenligne dem. Her er noen av hovedpunktene:

  • En av de største forskjellene mellom Ethereum og Bitcoin er at Bitcoin ble utviklet for å støtte Bitcoin som kryptovaluta, mens Ethereum ble utviklet med en ambisjon om å utnytte det fulle potensialet bak blokkjede-teknologien – ikke bare å støtte kryptovalutaen deres Ethereum.
  • En annen stor forskjell er at det finnes et maksimalt antall av Bitcoins, mens Ethereum finnes i et ubegrenset antall. I slutten av 2021 var det nesten 118 millioner Ethereum-mynter. Som kontrast kan man se på Bitcoin, der det finnes totalt 21 millioner mynter på markedet, og etter at man har nådd dette antallet, vil det for eksempel heller ikke være mulig å mine flere mynter.
  • En av likhetene mellom disse to myntene er at blokkjedene deres bruker utrolig mye energi. En av de måtene man kan skaffe seg disse myntene på er via å mine dem, og begge disse protokollene bruker “proof of work” som metode. Bitcoin har ikke sagt noe om at de vil endre dette, men Ethereum har sagt at de har en ambisjon om å endre protokollen sin til noe som krever mye mindre energi (noe som er mye bedre for miljøet, fordi det er mer bærekraftig). Den måten de vil gjøre dette på, er for eksempel gjennom å bruke “proof of stake” i stedet for.

Kort fortalt kan man si at den aller viktigste tingen som skiller Bitcoin fra Ethereum, er at Bitcoin er en kryptovaluta, mens Ethereum faktisk er en plattform som også har en native kryptovaluta. Dette gjør at det er helt forskjellige bruksområder. For eksempel kan ikke andre kryptovalutaer bruke blokkjeden til Bitcoin, men dette er mulig på blokkjeden til Ethereum, der andre kryptovaluta kan danne økosystem. Grunnen til dette er at Ethereum som nevnt tidligere i artikkelen har hatt som ambisjon å utforske potensialet til blokkjede-teknologien, og ikke bare bruke den til kryptovalutaen sin.

Dette er en fundamental og ikke minst svært interessant forskjell, særlig med tanke på at begge myntene ligger sammen helt i toppen av listen over kryptovaluta med høyest markedsverdi – til tross for at de er enormt forskjellige på denne måten.

Hvordan kan jeg kjøpe Ethereum?

Hvis du har blitt nysgjerrig på det å investere i kryptovaluta og lurer på hvordan du skal gjøre det, er det nok en lettelse å høre at det er utrolig enkelt – selv om du ikke har noe som helst erfaring med det fra før. Hvis man har investert i kryptovaluta før, kan man enkelt kjøpe Ethereum på akkurat den samme måten. Men hvis du ikke har investert i kryptovaluta før, får du her en enkel guide til hvordan du kan gjøre det.

  1. Velg hvilken plattform du har lyst til å bruke. Noen av de aller mest vanlige plattformene når det kommer til å investere i kryptovaluta er Coinbase, Kraken, Gemini og Binance. Valget av plattform er viktig, så bruk litt ekstra tid på å finne frem til den plattformen som er den riktige for deg. Det vil være ulike plattformer som passer til ulike investorer, så finn den som passer best til deg.
  2. Opprett en profil på den plattformen du velger.
  3. Finn den valutaen du har lyst til å kjøpe – i dette tilfellet Ethereum (ETH).
  4. Velg beløp og kjøp.
  5. Nå eier du ETH.

Når det kommer til å investere i kryptovaluta, er det viktig at man tar høyde for de tingene som påvirker disse myntene. Når man investerer, er det selvsagt alltid en risiko. Men når det kommer til kryptovaluta, er denne ganske mye høyere. Man snakker om at investeringer kan være mer eller mindre volatile, og her er kryptovaluta generelt svært volatil. Dette betyr at kursen kan gjøre store utsving på kort tid. Det er viktig å understreke at dette ikke betyr at det er en god eller dårlig investering – bare at det er noe man må ta høyde for når man bestemmer seg for om man vil investere i det eller ikke.

Det er svært populært å investere i kryptovaluta for tiden, men det er viktig at du gjør ditt eget forarbeid og leser deg opp på de forskjellige elementene som er avgjørende for å kunne vite om dette er den riktige investeringen for deg, og ikke bare følger det andre gjør. Her er noe av det som er lurt å tenke over.

  • Invester bare det du har råd til. Fordi kryptovaluta er svært volatil, må du aldri investere penger du egentlig trenger, har lånt, eller bare generelt ikke har råd til å tape. Dette gjelder alle investeringer, men er spesielt viktig når man investerer i volatile aksjer, som for eksempel kryptovaluta, vanlig valutahandel eller andre volatile investeringer.
  • Hvordan er din egen risikotoleranse? Det er viktig at du ikke blir stresset av å investere. Så for noen er volatile aksjer ikke den beste løsningen, mens det for andre ikke gjør at de blir mer stressa eller bekymret. Tenk over hvordan det føles for deg, og ikke bry deg så mye om hva alle andre tenker eller gjør.
  • Du kan ikke bruke tidligere kurs til å forutse hvordan kursen kommer til å utvikle seg fremover. Dette er det viktig å vite. Dette gjør nemlig at du kan ta feil valg, og investere for mye. Med volatile investeringer, som for eksempel kryptovaluta, er det viktig at du følger med på markedet tett, og ikke bare ser på kursen i seg selv, men også de faktorene som gjør at kursen kan påvirkes.